Duminica Ortodoxiei serbată printr-o expoziție de icoane, în parohia „Sf. Dimitrie” Oroftiana de Jos

Viața parohiei Martie 20, 2017

            În ziua de 5 martie, de Duminica Ortodoxiei, în parohia „Sf. Dimitrie” Oroftiana de Jos, protopopiatul Darabani, a avut loc vernisajul expoziției de icoane cu titlul „Icoana – fereastra spre Dumnezeu”.

            Manifestarea artistică a avut loc în contextul proclamării anului 2017 în Patriarhia Română drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” și s-a încadrat într-un proiect desfășurat la nivel de parohie, intitulat „Icoana – fereastră către Dumnezeu”.

            Inițiat o dată cu începerea perioadei Triodului, proiectul a fost alcătuit dintr-o parte cu specific educativ, cuprinzând o serie de cateheze despre sfintele icoane, rolurile și importanța lor, și o parte cu caracter practic, concretizată într-un atelier de creație de icoane pe lemn, ambele activități desfășurându-se în complexul parohial.

            Participanții la atelierul de icoane, copiii și tinerii din parohia noastră, s-au străduit ca în cele 4 săptămâni de activitate să însumeze toate materialele necesare atelierului (lemn, icoane, vopsea, lac, culori, etc.) și, adăugând creativitatea, talentul și dragostea lor față de Dumnezeu, să realizeze icoane cu chipurile sfinților pe diferite forme din lemn.

            Vernisajul expoziției a avut loc în Duminica Ortodoxiei, așezată în amintirea restabilirii cultului Sfintelor Icoane, atunci când copiii și tinerii iconari i-au întâmpinat și i-au bucurat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie prin meșteșugul și iscusința lor, prin icoanele pe care le-au realizat și prin posibilitatea oferită fiecărui creștin de a-și umpla casa de lumina și binecuvântarea aduse de icoanele realizate.

            Întreaga activitate educativă și artistică a avut scopul de a evidenția importanța mărturiei creștine astăzi, de a pune în lumină tezaurul de spiritualitate al Ortodoxiei, de a valorifica talentele și capacitatea copiilor și a tinerilor de a lucra în echipă și, de asemenea, de a crea cadrul necesar dezvoltării în viitor a altor activități cu specific asemănător.

Citește alte articole despre: Duminica Ortodoxiei